Kako samostalno snimiti video? Lako, ako znaš kako…

Video je must have

Svima je već jasno da se svaki sadržaj, svaka poruka, puno lakše i brže prenosi kad spojimo riječi, sliku i ton. A to je moćan alat, za čije korištenje ipak treba pročitati neke osnovne upute. Tek kad se upoznate s osnovnim pravilima, vaša kreativnost može doći do izražaja.

Na radionicama i medijskim treninzima koje radim uživo i online, shvatila sam zašto je mnogima tako teško snimiti video. Pa, zato što nije lako kao što izgleda. Iz fotelje vlastitog doma čini se tako jednostavno, nabaviš kameru ili bolji mobitel, sjedneš ispred, stisneš record i voilà… Tek kad sjedneš/staneš ispred objektiva postane jasno da je potrebna priprema.

 

Kako se pripremiti za snimanje videa

Priprema je pola posla za svaki javni nastup. Kao i u poslu, prije snimanja videa, morate imati viziju. Osmislite kako će video izgledati, hoćete li samo vi biti u kadru, imate li pripremljen dodatni video materijal ili grafiku.

Ne morate biti režiseri, ali treba odrediti što ide na početak, što u sredinu i što na kraj.

Snimanje je kruna posla – finalizacija. Podijelite sadržaj u logične, manje cjeline.

Smontirati video sad je jednostavno uz pomoć niza besplatnih  aplikacija.   

 

Strah od neuspjeha

Vjerujem da ste se susreli sa svim onim preprekama koje su više ili manje realne: nemam opremu, nemam vremena, glas mi je čudan, zar ja stvarno tako izgledam na ekranu? Da, to je ljudski i svima nam je glas drukčiji, ali to je stvar navike. Što se više snima, postaje nam prirodnije čuti se i vidjeti. Iza svih video i audio strahova stoji onaj jedan, iskonski strah od neuspjeha, strah od kritike.

Snimanje videa jest izlazak iz zone komfora i još jedna dobra prilika da se podsjetimo tko smo i s kojim uspjesima smo došli do situacije da imamo nešto važno za reći pred kamerom. Vaše znanje ili iskustvo o nekoj temi sigurno nekome treba.

 

Kako započeti video?

Dok ne postanete  slobodni i spontani pred kamerom, dobro je imati strukturu koja će vam davati sigurnost. Za početak – predstavite se. Svaki put, jer uvijek netko prvi put gleda. Za to iskoristite takozvani elevator pitch:

Što biste o sebi i svom poslu mogli reći za vrijeme trajanja kratke vožnje u liftu. 10-15 sekundi, 2-3 rečenice. Privucite pozornost.

Dobar dan, ja sam ________, pomažem __KOMU?___, da ___ŠTO?___ + KAKO? (po čemu ste drukčiji)

Ako snimate za YouTube, napravite naslovnu sliku, takozvani thumbnail. Služi vam kao mala najavna špica s naslovom teme.

 

Što izbjegavati kod snimanja?

U montaži se mogu čuda napraviti, poljepšati, nadograditi, sakriti. Ali, neke stvari nijedna montaža ne može popraviti. Primjerice, ako vam je polovica lica u sjeni, ili ne gledate u objektiv, ako vam pogled vam luta lijevo-desno, jedan pramen kose strši neprilagođeno ili ste namrgođeni, bez trunke osmijeha. Još jedna nepopravljiva stvar je ton, zvuk. Ako je loše snimljen, nema popravka. Snimate li bez dodatnog mikrofona, ne udaljavajte se od kamere.

 

Slika govori tisuću riječi

Vizualni mediji imaju svoje zakonitosti, a  prvo i osnovno je da slika prevladava. Šminka, odjeća i svjetlo su važan segment snimanja. Decentna šminka, tonirana krema ili puder prekrit će nedostatke i spriječiti pretjerani sjaj na licu.  Pripazite na svjetlo. Pa, iako nemate profesionalnu opremu, stanite tako da vam svjetlo osvjetljava cijelo lice.

Obucite se prigodno, ovisno o temi, ali izbjegavajte prešarene uzorke koji odvraćaju pozornost, kao i sitne prugice, te pepito uzorak jer na ekranu titraju.

savjeti-snimanje-videa

savjeti-snimanje-videa

Kamo gledati?

Kao i u stvarnom životu, kontakt očima je iznimno bitan. Gledatelj mora imati osjećaj da se obraćate samo njemu. Za početak i zamislite tu jednu osobu kojoj govorite.

Pogled neka bude u jednu točku – u objektiv kamere.

Nemojte lutati pogledom lijevo-desno, gore-dolje. Kameru namjestite malo iznad visine očiju.  Koristite li mobitel, snimajte kamerom s poleđine telefona. Često je bolja kvaliteta slike, a i pogled na vlastitu sliku na ekranu može zbunjivati. Naravno, prije napravite probu i testirajte kako sve izgleda – i vi i pozadina koja je iza vas, a vidi se u kadru.

 

Kako govoriti?

  • KISS – keep it short and simple. Imajte na umu da vas gledaju i slušaju ljudi različitih znanja, interesa i predispozicija.
  • Ne koristite prekomplicirane, strane riječi. Ako morate, objasnite što znače.
  • Rečenice skratite, lakše ćete ih i izreći. Napisano pročitajte naglas i tako testirajte je li napisano i izgovorljivo, onako kako je vama prirodno.
  • Sadržaj podijelite na segmente i za svaki pripremite natuknice, podsjetnike. Tako ćete lakše upamtiti što ćete govoriti.
  • Prije snimanja se, kao prije treninga, istegnite, opustite, dišite.

 

Zbog čega snimati video i kad ne snimati?

Ako imate snažnu želju nešto važno reći pred kamerom, prenijeti svoje znanje, predstaviti sebe i svoj posao sigurno ćete uspjeti snimiti i video.

Za početak je dovoljno da on traje do 2 minute, a vjerujte mi, u 2 minute stane mnogo informacija. Kako raste vaše samopouzdanje, rast će trajanje i kreativnost. Poznavajući osnovne tehnike snimanja možete mijenjati zadane forme i biti spontani.

Ekran je čudnovata sprava, koja kao da u sebi ima i neki filter koji prepoznaje glumatanje i laž, pa gledatelj to uvijek i osjeti.  Iskrenost, autentičnost i osmijeh uvijek probiju ekran, prenose poruke koje želimo, pa i kad se dogode neke male, ljudske, savršeno nesavršene pogreške.