Kako se pripremiti za javni nastup bez treme te govoriti jasno i glasno?

Često me pitaju kako se riješiti straha i treme od javnog nastupa, a ja bih radije da me pitaju, kako biti uvjerljiv i uspješan govornik i kako nastupiti kao profesionalac. No odgovor na oba pitanja je jednak – za nastup se trebate pripremati. I pripremiti.

Moćan online nastup u 4 stavke

Uspješnost nastupa ovisit će o tome što ste napravili prije, a što radite tijekom nastupa.

Isto se odnosi i na online nastup, iako nam se, budući da se javljamo iz svog udobnog prostora te skrivamo iza ekrana računala, učini da se možemo manje pripremiti pa i da možemo čitati. Istina, manje jest više, ali to se ovdje ne odnosi na pripremu.

 

1. Jasno

Manje je više znači da je online komunikacija kraća nego ona uživo. Osobito pripazite na ovo ako inače imate stil dugih izlaganja – kraće će biti jasnije i publika će vas lakše slijediti.

Zadržite se na jednoj stvari i neka vam bude skroz jasno što želite reći te zašto o tome govorite upravo tada i tim sudionicima online sastanka.

Recite im o čemu ćete govoriti, govorite o tome i ponovite bitno.

Ne čitajte. Online je to uglavnom još monotonije i s lakoćom bi si publika mogla dopustiti da tijekom vašeg nastupa malo odspava. Napravite si skicu govora te bilješke i barem jednom ga isprobajte naglas.

2. Uvjerljivo

Bilješke si napravite i kako ne biste u tremi nešto propustili reći. Dobra vijest je da ostali neće primijetiti ako vam ruke drhte ili koljena klecaju, no itekako će se čuti potraga za riječju, zamuckivanje i česte zvučne pauze.

Drhtanje glasa i paničan pogled lako ćete otkloniti neposredno prije početka online sastanka – protegnite se i zijevnite, razgibajte lice praveći grimase, isplazite jezik, mumljajte ili kratko pjevušite pa glasno izbrojite do deset ili naglašeno, teatralno recite ključnu poruku.

Ako vas ipak u zadnji tren ulovi panika, sjetite se i kako i samo jedan duboki udah pa izdah donosi priželjkivano opuštanje i smanjivanje stresa te uvjerljiv glas.

3. Glasno

Osobe na ekranu udaljenije su nego što vam izgleda. Neka vas ne zavara to što su one zavirile u vaš prostor jer niste zbog toga postali prijatelji. I dalje je to komunikacija u društveno-poslovnoj zoni, gdje se načinom govora distanciramo na najmanje 120 cm.

Ta ni šef vam dok ste još radili u uredu, katkad nije bio udaljeniji od metra, ali ste mu se obraćali kao da je dalje (osim ako niste razgovarali o nekoj poslovnoj tajni). Zato ne govorite tiho i sebi u bradu, nego govorite snažno, razgovijetno i sporije nego inače, kako bi Vas čuli i razumjeli te slušali.

 

4. Moćno

Njegujte svoj glas jer nastup bez njega je nemoćan. To jednako znači da noć prije ne pjevate iz sveg glasa, ne pijete hladna pića, tj. pijete vodu i spavate dovoljno, kao i da naučite kako govoriti moćno i sigurno, bez treme, tj. kako kontrolirati glas pa govoriti dovoljno glasno i nemonotono, s pravom dozom strasti.

Ako vaš glas i nije bogomdan instrument, već i ispravnim držanjem te disanjem, glas će postati bolji i ugodniji od onog prosječnog, a time i moćniji, dok će vaš nastup biti uvjerljiv.

 

Anita Tripalo, fonetičarka i trenerica govornih vještina